Rijnstad Gezin en Opvoeiding

Gezin & opvoeding

Corona speelde een grote rol in Rijnstads kinder- en tienerwerk. Toch zordgen we ervoor dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren mee konden blijven doen.

Kijken naar wat wél kan

“Wij gingen in 2021 niet bij de pakken neerzitten. In plaats van te kijken naar wat er allemaal niet meer kon, hebben we ons gericht op wat nog wél kon. Zo hebben we een online Bingo en ren- en zoekspelletjes georganiseerd, en zo veel mogelijk buitenactiviteiten gehouden. Tijdens Koningsdag zijn we met een groep collega’s de wijk ingegaan om speelgoed uit te delen en een klein feestje te bouwen. Op die manier bezorgden we kinderen alsnog een leuke dag. Een moeder vertelde me laatst dat haar dochter tijdens de lockdown nogal verdrietig was, omdat ze haar vriendinnen van school moest missen. Onze activiteiten waren voor haar lichtpuntjes. Ze kwam daarna altijd vrolijk thuis. Daar doen we het voor!”
– Liesje van Haaren – Kinder- en tienerwerker

Met het hele gezin

“Wij wilden graag het contact met ouders en kinderen houden. Juíst in coronatijd. Daarom hebben we verschillende gezinsactiviteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld een bingo, speurtocht en een buurtquiz. Daarnaast zetten we een knutsel drive-thru op, waar kinderen tasjes vol met knutselmaterialen en knutsel ideeën konden ophalen. Maar het hoogtepunt was toch ons kinderkerstkoor. Kinderen gingen al zingend langs de deuren bij ouderen en andere kwetsbare buurtbewoners. Zo mooi om te zien hoe zoiets kleins, zo’n grote glimlach op het gezicht kon toveren.”
– Saskia Nout – Jeugdwerker

Benieuwd wat Saskia nog meer deed? Lees verder over haar werk voor jongeren onder de twaalf jaar.

Dit deden we ook in 2021

Nu Niet Zwanger
Nu Niet Zwanger is een project van het landelijke actieprogramma “Kansrijke Start”. Het doel van dit programma: ieder kind de best mogelijke start van zijn of haar leven bieden en een optimale kans op een goede toekomst.
>Verder lezen…

Home-Start
Home-Start is een wereldwijd programma voor opvoed- en gezinsondersteuning bij lichte, alledaagse opvoedvragen.
>Verder lezen…

Spel aan Huis
In januari 2022 namen 18 gezinnen deel aan Spel aan huis. In het afgelopen jaar zijn er in totaal 32 nieuwe gezinnen aangemeld en hebben 16 gezinnen de ondersteuning volgens het programma afgerond.

De Speelmorgen
In 2021 gingen we van 8 naar 11 Speelmorgens. Dat deden we samen met 24 vrijwilligers in de wijken Centrum-Spijkerkwartier-Arnhemse Broek (CSA), Geitenkamp, Klarendal, Malburgen (3 plekken), Presikhaaf, Schuytgraaf en Rijkerswoerd-Kronenburg-Vredenburg (RKV).