Goed Geregeld Arnhem (GGA): daar gaan we dan!
“In oktober 2021 is Goed Geregeld Arnhem op vijf locaties geopend. In Presikhaaf, Klarendal, Malburgen, De Laar en Geitenkamp. Tijdens inloopspreekuren kunnen Arnhemmers bij ons terecht met al hun vragen rondom geld- en regelzaken. Ze kunnen hun vraag ook stellen via telefoon of mail. Of het antwoord zelf vinden, op www.ggarnhem.nl. Daarnaast zijn we er voor professionals. Met een speciale toolbox op onze website kunnen zij Arnhemmers met geldzorgen beter signaleren, informeren en doorverwijzen. Zo hopen we dat mensen op tijd weer grip krijgen op hun financiën. En dat we schulden en andere problemen kunnen voorkomen. In 2022 breiden we nóg verder uit. Dan komen er drie spreekuur-locaties bij!”
Esther Aleksandrova – Manager Sociaal Werk
“Ik hoorde via de gemeente dat een mevrouw achterliep met het betalen van de energierekening. Voor mij een signaal dat er iets niet goed gaat. Daarom stopte ik eerst een flyer van ons door haar brievenbus, en belde ik later een keer aan. Ik kreeg geen reactie, maar wilde niet opgeven. Ik besloot een gesprekje aan te knopen toen ik haar toevallig een keer tegenkwam. In eerste instantie was de vrouw terughoudend, maar na een tijdje durfde ze me toch in vertrouwen te nemen.
Al snel kreeg ik meer zicht op de vrouw haar financiële situatie en de oorzaken van de schulden. Ze bleek ook andere betalingsachterstanden te hebben. Hierdoor had ze al meerdere keren met deurwaarders te maken gehad. We stelden samen een schuldenoverzicht op en maakten afspraken met schuldeisers. Daarna heb ik haar aangemeld bij het Sociaal Wijkteam voor extra ondersteuning. Ik ben blij dat ik heb doorgezet en het gesprek met haar ben aangegaan. Daardoor hebben we uithuiszetting kunnen voorkomen, en krijgt de vrouw nu de ondersteuning die ze nodig heeft.”
Kimber van Hemmen – Vroeg Eropaf
“Soms lijkt het allemaal zo simpel. Even zorgtoeslag of kindgebonden budget aanvragen. Toch is het zeker niet altijd even makkelijk. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld te maken met een cliënt waarvan haar ex zich nooit had uitgeschreven op haar adres. De Belastingdienst hield rekening met zijn inkomen, waardoor de cliënt geen toeslagen kreeg. Dan wordt het een lastig verhaal. In dit geval hebben we het opgelost door de juiste stukken te verzamelen en in gesprek te gaan met de Belastingdienst. Maar we werken ook wel eens samen met een toeslagenintermediair of inkomensconsulent. Heel fijn dat we een mooi netwerk om ons heen hebben, dat zo met ons meedenkt!”
Judith Smeur – Sociaal Raadsvrouw
Financieel coaches
De financieel coaches zijn sterk gestart in 2021 (GGA). Met het inzetten van vrijwillige financiële coaches bij (dreigende) financiële problematiek wordt er ingezet op het voorkomen van schulden en het vergoten van de zelfredzaamheid. Een financieel coach is een vrijwilliger die inwoners ondersteunt bij het leren ordenen van papieren en het bijhouden van de (digitale) administratie. Zo wordt er gewerkt aan een efficiënte manier voor het omgaan met het budget. Het uitgangspunt is dat de inwoner het zelf regelt, de vrijwilliger coacht. De inzet van vrijwilligers bij inwoners die kampen met financiële kwesties is veelal breder dan alleen geconcentreerd op de financiële huishouding. De vrijwilligers zich op een breder terrein dan alleen financieel-administratieve ondersteuning. Zo wordt er ook impliciet gewerkt aan bevordering van participatie en vergroting van het zelfvertrouwen.
GGA by numbers
- Meldpunt Ontruimingen: 16 aanmeldingen en 14 afgeronde trajecten
- Activerende Beheer: 34 inwoners traject gestart en 24 inwoners zijn uitgestroomd
- Voorzieningenchecks: 208
- Actief Eropaf: Overbetuwe 62 huisbezoeken
- Training Uitkomen met inkomen: 14 deelnemers