Samen werken aan taal in Arnhem

Ondertekening convenant Vaardig Arnhem (43)

Eén op de negen mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Ook in Arnhem. Het netwerk ‘Taalhuis Arnhem’ helpt inwoners de Nederlandse taal onder de knie te krijgen zodat ze beter kunnen meedoen in de maatschappij. Die inspanning krijgt nu een extra impuls door het Convenant Vaardig Arnhem, dat op 9 april jl. werd ondertekend door deelnemende partijen, waaronder Rijnstad.

Doel van dit convenant is om gezamenlijk te blijven te werken aan het verbeteren van basisvaardigheden van volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Met het ondertekenen van dit convenant onderstrepen de besturen van Rijnstad, Stichting Pas, Rozet en Rijn IJssel, samen met de gemeente Arnhem, het belang om door te gaan met de aanpak van laaggeletterdheid en het bevorderen van gelijke kansen voor alle inwoners van Arnhem. Het convenant benadrukt ook het belang van ieders deelname aan ‘Taalhuis Arnhem.’ Door samen te werken vinden inwoners makkelijker de weg naar de verschillende vormen van volwasseneducatie in de stad.

Partners bundelen opnieuw de krachten

“Moeite hebben met lezen en schrijven is meer dan de krant niet kunnen lezen of lang bezig zijn met het schrijven van een brief”, aldus wethouder onderwijs Nermina Kundić. “Het betekent dat je soms lastig de juiste weg kunt vinden, omdat je geen wegwijzers kunt lezen. Dat je je kinderen niet kunt helpen met hun huiswerk. Dat je moeite hebt met het invullen van formulieren van de vele instanties. Of het vinden van een baan? Dan is het lastig als je niet goed kunt lezen en schrijven.” Maudy Hylkema, directeur/bestuurder Rijnstad, licht toe: “Het goed beheersen van taal, zowel schriftelijk als mondeling, is van groot belang om regie te hebben op jouw eigen leven. Samen met de partners bundelen we onze krachten op ieders eigen expertisegebied om zo te zorgen dat alle inwoners van Arnhem de juiste ondersteuning krijgen.”

Extra impuls

Het Taalhuis Arnhem bestaat sinds 2017 en krijgt met dit convenant een extra impuls. Dat betekent dat alle ondertekenaars hun inzet bundelen. Het gaat naast Rijnstad om gemeente Arnhem, Rozet, Rijn IJssel en Stichting PAS.