Banner rood

Vrijwilligerscentrale Arnhem

Nationaal jaar vrijwillige Inzet 2021

In het kader van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet is er door Vrijwilligerscentrale Arnhem het hele jaar door aandacht gevestigd op het betrekken van meer en nieuwe mensen bij het vrijwilligerswerk of het wegnemen van twijfels of drempels die mensen tegenhouden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Dit met de boodschap ‘ontdek je vrijwilligerskracht!’.

Een boodschap die vrijwilliger Hanneke van harte uitdraagt. “Stap erin en ga iets proberen wat bij je past” is een van haar tips. Hanneke is lid van de Kruiskerk in Malburgen en onder andere betrokken bij de kring ‘kerk in de buurt’ met activiteiten zoals het inloop-, soep- en kledingcafé. In het kledingcafé komt veel samen waarom vrijwilligerswerk zo waardevol is. De deur wordt geopend naar de wijk, mensen kunnen hun verhaal kwijt en vinden steun bij elkaar. Het kledingcafé voorziet in een behoefte van bewoners in vaak moeilijke levensomstandigheden. Voor de vrijwilligers betekende de opzet van het café, een leuke manier om elkaar anders te leren kennen. Vrijwilligerswerk geeft veel terug: je ontmoet mensen die je anders niet in je netwerk hebt, verruimt je blik en verscherpt je zicht op de samenleving en leert daarvan. Je werkt samen met andere organisaties en je maakt mooie en leuke momenten mee door dankbaarheid en blijdschap van mensen. En daar word jezelf ook blij van. Hanneke vindt vrijwilligers-werk een uitgelezen mogelijkheid om je talenten niet te begraven maar te laten groeien. Je stapt uit je eigen wereld en bent even met iets anders bezig. Voor iedereen is er vrijwilligerswerk dat bij je past.

Vacaturebank in 2021

De impact van corona is nog steeds goed te merken op de vacaturebank. Ondanks dat er door corona ongeveer de helft minder vacatures online stonden, zijn er toch meer dan 1200 reacties op vacatures binnengekomen. Ook zijn er veel vrijwilligers aan de slag gegaan voor korte klussen via Voor Elkaar in Arnhem.

Doordat fysiek samenkomen niet mogelijk was hebben we de halfjaarlijkse coördinatorenoverleggen online in groepjes van 7 à 8 organisaties gehouden, samen zo’n 35 organisaties. Dit bleek een goed alternatief. Ook is er opnieuw een coördinatorenoverleg speciaal voor vrijwilligerscoördinatoren in de zorg opgestart. Hier deden zeven coördinatoren aan mee. Deze zal in de toekomst blijven bestaan omdat duidelijk werd dat er behoefte aan is om met deze specifieke groep te sparren.

 

Volare

In november 2021 sloeg Volare haar vleugels uit en kwam met een eigen logo. De Volare-vogel staat voor vleugels krijgen én vleugels kregen de vrijwilligers tijdens de goedbezochte trainingen, workshops en lezingen!

Hermien van Setten, Liesbeth te Lindert & Joke Wisseborn-Remigius

Naast groepsbijeenkomsten is Volare ook gestart met individueel aanbod: ‘accent op talent’!

Arnhemse vrijwilligers kunnen vanaf 2021 een TMA-talentscan aanvragen. Tijdens een terugkoppelingsgesprek met een TMA-professional komen talenten en voorkeursgedrag naar boven en kan de (toekomstige)vrijwilliger gaan doen waar hij of zij energie van krijgt en goed in is. Maatwerk gegarandeerd!

 

Uitgelicht

De Trendtalk

Tijdens een inspirerende trendtalk door een trendwatcher van ZIN Trendstudio liet Volare aan Arnhemse vrijwilligers- coördinatoren en netwerkpartners zien welke grote maatschappelijke trends er op dit moment spelen. Hoe gaat de vrijwilligersbranche om met verschuivingen binnen de maatschappij en hoe bereiken organisaties de twee jongste generaties: Gen Y (Millennials) en Gen Z (Zoomers)?  Er kwam een flinke portie mooie beelden, nieuwe inzichten en ideeën over de diverse generaties en doelgroepen voorbij.

Een sessie die barste van de creativiteit en die de bezoekers inspireerde om out-of-the-box te denken!

Over de vraag of het woord “vrijwilliger ”de jongere generaties aanspreekt en motiveert,  nemen we mee voor het komende jaar.