Wie wel eens naar het televisieprogramma van De Rijdende Rechter kijkt, weet dat de omgang tussen buren niet altijd soepel verloopt. Plezierig wonen: dat wil toch iedereen?
Toch kan het gebeuren dat buren of buurtbewoners (negatieve) invloed hebben op jouw woongenot. De ervaring leert dat als je er niet met elkaar over praat de spanningen oplopen. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor jouw woonplezier.
Buurtbemiddeling ondersteunt buren om problemen op te lossen door het maken van redelijke afspraken. Daardoor kunnen mensen – vaak tot hun opluchting – weer prettig samenleven.
Hoe buurtbemiddeling werkt staat hieronder in het schema.
Je kunt gebruiken van Buurtbemiddeling als je woont in: Arnhem, Westervoort, Duiven, Zevenaar, Rheden, Rozendaal of Doesburg. Bel naar 026-3519941 of mail buurtbemiddeling@rijnstad.nl
Praktische informatie
Wie zijn de bemiddelaars? Buurtbemiddelaars doen hun werk op vrijwillige basis. De bemiddelaars zijn onpartijdig. Alle bemiddelaars hebben een professionele training gevolgd en worden regelmatig bijgeschoold. Het betekent dat ze geen oordeel hebben over jou, over anderen of over wat er is gebeurd. Want het doel is dat er goede afspraken worden gemaakt, zodat iedereen plezierig kan wonen. De bemiddelaars hebben een geheimhoudingsplicht.
Wat is de kans van een oplossing? In ongeveer 7 van de 10 gevallen wordt met hulp van Buurtbemiddeling een passende oplossing gevonden.
Goed om te weten
- de gesprekken zijn vertrouwelijk. Pas als jij dat wilt, nemen we ook contact op met de buren.
- Buurtbemiddeling kan je helpen om een goede oplossing te bedenken en duidelijke afspraken te maken.
- Buurtbemiddeling zegt niet wie wel of geen gelijk heeft.
- Het is belangrijk dat je wilt mee denken over een manier om er samen uit te komen.
- Buurtbemiddeling is gratis
Wanneer geen buurtbemiddeling
- tussen familieleden
- bij kwesties met instanties
- bij buitensporige agressie
- als iemand niet aanspreekbaar is door bijvoorbeeld alcohol, drugs of psychiatrische problemen
Vrijwilligers gezocht!
Bemiddelaars zijn goed getrainde vrijwilligers die zonder oordeel luisteren en helpen met het afspraken maken tussen buren. De bemiddelaar gaat altijd samen met een andere vrijwilliger op afspraak langs bij de melder van het burenincident om vervolgens aan te bellen bij de andere buur om zijn/haar verhaal te horen. Als beide partijen met elkaar in gesprek willen, vindt dit plaats op een neutrale locatie. De bemiddelaars begeleiden het gesprek maar reiken geen oplossing aan. Buren zoeken met elkaar naar een oplossing en maken samen afspraken.
Wil je bemiddelaar worden? Of wil je meer informatie om een goede afweging te kunnen maken of dit vrijwilligerswerk iets voor jou is? We gaan graag met je in gesprek! Neem contact op via 026-3519941, buurtbemiddeling@rijnstad.nl of lees de vrijwilligersvacature.