Digisterker – Doe je digiding!
‘Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid’ is een gratis online lesprogramma voor bovenbouw vmbo en onderbouw mbo (15 tot 18 jaar). Het lesprogramma bestaat uit tien thema’s van twee lesuren die goed aansluiten op maatschappijleer en burgerschap.
Codename future
Financiële educatie voor het voortgezet onderwijs. Sparen, hoe doe je dat eigenlijk? Wat zijn de gevaren van achteraf betalen? Wat gebeurt er als je meer geld uitgeeft dan je eigenlijk hebt? Financiële stress, dat is wat veel jongeren ervaren.
Handvatten om goed met geld om te kunnen gaan zijn daarom zeker gewenst! Maar, geldlessen, hoe dan? Wij helpen je graag verder met onze lesmodules in financiële educatie
- Kant-en-klare lessen
- Digitaal invulbare werkbladen voor leerlingen
- Een docentenhandleiding met lesdoorloop
- Matchend met de belevingswereld van jongeren
- Domein Omgaan met geld
Nibud – Geldplan bijna 18
Het gratis lespakket Geldplan Bijna 18. Nu regelen! is kant-en-klaar en geschikt om in één of meerdere lesuren te behandelen. Via aansprekende thema’s worden jongeren gestimuleerd om na te denken over financiële aspecten van keuzes in hun eigen leefwereld.
Het lespakket bestaat uit:
- Docentenhandleiding met aanwijzingen en achtergronden (online)
- Les voor vmbo basis/kader en mbo 1 en 2, inclusief geldplan Bijna 18 (powerpoint)
- Les voor gl/tl, mbo 3 en 4, havo en vwo inclusief geldplan Bijna 18 (powerpoint)
- Een lesbrief voor elk niveau met de opdrachten en de antwoorden (pdf)
- Extra oefenmateriaal
Eurowijs
Eurowijs biedt verschillend gratis materiaal aan voor de onderbouw van het voorgezet onderwijs. Zo zijn er verschillende themalessen te downloaden:
- Betalen
- De euro
- Geldcriminaliteit
- Geldtype test
- Geschiedenis
- Jouw geld
- Reclame
- Rekenen met geld
- Valuta
Daarnaast hebben ze allerlei rekenbladen om jongeren te laten oefenen met geld. Ter aanvulling van geldlessen in de klas kun je online lessen downloaden om de les verder mee uit te breiden.
Wijzer in geldzaken – Explainervideo’s financiële verleidingen
Speciaal voor het thema Bedwing de bling (2023) heeft Wijzer in geldzaken explainervideo’s ontwikkeld: uitlegvideo’s waarbij aan leerlingen op pakkende en visuele wijze wordt verteld hoe ze financiële verleidingen kunnen herkennen en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Elke explainervideo behandelt een apart onderwerp. Je kunt zelf bepalen welke video’s je afspeelt en in welke volgorde. Elke video sluit af met een aantal bespreekvragen voor in de klas.
Wijzer in geldzaken – LessonUP
Met de handige tool Lessonup geef je in een handomdraai een interactieve les, waarin je samen met jouw studenten aan de slag gaat met thema geldezels. Studenten reageren op casussen, geven hun mening en beantwoorden quizvragen via hun smartphone of laptop.
Wijzer in geldzaken heeft een kanaal op LessonUp met diverse lessen. De les over geldezels is speciaal gemaakt voor het mbo. De andere lessen, over inkomen & uitgaven, reclame & verleidingen, geld verdienen en sparen & lenen zijn gemaakt voor het vmbo.
Moneystart – Hoe word je rijk?
‘Hoe word je rijk?’ is een interactief lesprogramma voor kwetsbare leerlingen tussen de 14 en 19 jaar. Doel is voorkomen dat deze jongeren schulden maken, zeker vanaf het moment dat zij op hun 18de zelf financieel verantwoordelijk zijn.
Het programma is ontwikkeld voor én met jongeren en sluit helemaal aan op hun leefwereld, met een digitale onderwijstool, professionele films, werkboekjes en verhalen van leeftijdsgenoten en ervaringsdeskundigen.
‘Hoe word je rijk?’ bestaat uit zes lessen over de volgende onderwerpen:
- Zorgverzekering
- Studiefinanciering
- Mobiele telefonie en contracten
- Boetes
- Het incassotraject
- Fraude
De lessen worden gegeven door professionals uit het werkveld, zoals jongerenschuldhulpverleners, budgetcoaches en politieagenten. Ook staan jongeren die zelf schulden hebben voor de klas als peer educator. Zij vertellen hoe vreselijk het is om schulden te hebben en hoe lang het duurt voordat je er daadwerkelijk uit bent.