Nibud – Geldplan bijna 18
Het gratis lespakket Geldplan Bijna 18. Nu regelen! is kant-en-klaar en geschikt om in één of meerdere lesuren te behandelen. Via aansprekende thema’s worden jongeren gestimuleerd om na te denken over financiële aspecten van keuzes in hun eigen leefwereld.
Het lespakket bestaat uit:
- Docentenhandleiding met aanwijzingen en achtergronden (online)
- Les voor vmbo basis/kader en mbo 1 en 2, inclusief geldplan Bijna 18 (powerpoint)
- Les voor gl/tl, mbo 3 en 4, havo en vwo inclusief geldplan Bijna 18 (powerpoint)
- Een lesbrief voor elk niveau met de opdrachten en de antwoorden (pdf)
- Extra oefenmateriaal
Voorlichting Gerechtsdeurwaarder GGN
Weten jongeren wat een gerechtsdeurwaarder eigenlijk voor werk doet? Zou je jongeren graag kennis laten maken met dit beroep? En wat zijn de gevolgen als een deurwaarder bij je aan de deur komt? Wist je bijvoorbeeld dat een deurwaarder zich ook bezig houdt met vroegsignalering van (problematische) schulden voor gemeenten?
Vanuit GGN komen ze graag in de klas vertellen wat een gerechtsdeurwaarder allemaal voor taken heeft op een dag. En wat doen ze nog meer behalve schulden innen. Het werk wordt uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Zou je ook graag een voorlichting in jouw klas willen van een gerechtsdeurwaarder, mail dan naar
De deurwaarder Inkassier komt langs
Een deurwaarder zorgt ervoor dat mensen hun openstaande rekeningen betalen. Dat doen ze namens degene die nog geld van u krijgt. Dat kan een bedrijf zijn, of de overheid. Een deurwaarder mag aan de deur langskomen, uitspraken van de rechter afhandelen en beslag leggen op spullen of inkomen. In deze informatiesessie vertelt de deurwaarder meer over het werk, de gevolgen van schulden en wat u kunt doen als u toch een keer een deurwaarder aan de deur hebt staan.
Wijzer in geldzaken – LessonUP
Met de handige tool Lessonup geef je in een handomdraai een interactieve les, waarin je samen met jouw studenten aan de slag gaat met thema geldezels. Studenten reageren op casussen, geven hun mening en beantwoorden quizvragen via hun smartphone of laptop.
De les gaat over geldezels. Even je pinpas uitlenen in ruil voor een paar honderd euro: makkelijk verdiend. Of toch niet? In deze les leer je wat een geldezel is, waarom het strafbaar is om als geldezel te werken en wat de gevolgen zijn als je gepakt wordt. En die zijn niet mis: je bankrekening wordt geblokkeerd, je krijgt een strafblad en je kunt een boete krijgen.
Praktijk onderwijs
Digisterker – Doe je digiding!
Doe je digiding! bereidt jongeren op een praktische manier voor op het regelen van hun digitale overheidszaken. Want waar moet je beginnen als je je DigiD wilt aanvragen? Waar kun je je loonheffing terugvragen? En hoe regel je je zorgtoeslag?
Veel jongeren krijgen tussen hun 15de en 18de levensjaar te maken met dit soort zaken. Ze weten vaak niet hoe ze die moeten aanpakken. Ze hebben te weinig kennis en digitale vaardigheden om gebruik te kunnen maken van de regelingen die er vanuit de digitale overheid (ook) voor hen zijn. Met als gevolg dat jongeren inkomsten mislopen of vroegtijdig in de schulden komen. Dit is leerlingen uit leerjaar 4 of 5.