In gesprek roz

In gesprek met Fatos Agsangu

Geitenkamper* Fatos Agsangu wordt door Marjon Bussink, bewonersondersteuner bij Rijnstad, gevraagd voor Eigen-Wijs. Een gratis opleiding basisvaardigheden voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Door Eigen-Wijs en haar enorme wilskracht heeft Fatos nu een diploma op zak en een betaalde baan in de zorg.

“Ik wil. Altijd al gehad. Als er een deur voor mij opengaat, ga ik ervoor. Ik was al even aan het zoeken voor werk, maar heb geen diploma’s. Marjon tipte mij voor Eigen-Wijs, een soort scholing, om mij verder op weg te helpen naar werk.” Fatos volgde vier maanden lang, in corona-tijd, elke week lessen op het MFC Geitenkamp. “Elke week, een ander thema. Dan kwam er iemand van de bank praten over financiën of iemand over opleidingen. Maar ook een mevrouw die vertelde over waar je op moet letten tijdens een sollicitatie, wat je moet zeggen en hoe je je het beste kan kleden.”

“In die groep zaten allemaal vrouwen, het merendeel laaggeschoold. Wat ik lastig vond, waren hun smoezen om niet te komen. Ze houden liever hun handje op. Het is voor jezelf, hé. Dat zei ik dan ook. Ik zat er elke keer omdat ik het belangrijk en leuk vind.” Fatos vervolgt: “Ik kom uit een goed gezin. Mijn moeder heeft vijf kinderen, mijn vader heeft altijd gewerkt. Ik kan mij nog herinneren dat mijn moeder van die potjes had. Deze is voor als de wasmachine kapotgaat, deze is voor een noodsituatie. Boodschappen doen wat echt nodig was. Niets extra’s. Ik denk dat als ik in mijn jonge jaren geleerd had, ik ver was gekomen. Maar omdat ik zwanger raakte, ben ik een andere weg ingeslagen.”

“Eigen-Wijs is echt teamwerk. Een goede samenwerking met de consulent van Werk en Inkomen, het wijkteam, de begeleider van Eigen-Wijs en met Marjon als m’n stok achter de deur. Het gaat zoveel sneller dan als ik dat zelf had moeten doen.” Fatos: “Ze zeiden: wij willen jouw school betalen en we regelen een stageplek.” Die stageplaats werd gevonden bij de Driegasthuizengroep en het leverde Fatos een vaste baan op als helpende. “Ik wil mij verder scholen misschien wel uiteindelijk tot verpleegkundige.”

“Als ik niet hoef te werken, dan doe ik vrijwilligerswerk bij basisschool De Boomhut. Daar ben ik overblijfmoeder. En ik verzorg kinderactiviteiten in het wijkcentrum. Het geeft mij voldoening. En ik krijg een groter netwerk. Ik ken steeds meer mensen. Ik zit niet in een klein cirkeltje. Fatos vindt het belangrijk om bezig te blijven. “Als ik niet bezig ben, voel ik mij echt nutteloos. Dan voel ik mij niets. Maar als mensen mij vragen om te helpen, groei ik. Daar word ik steeds sterker van!”

*Een trotse Geitenkamper, noemt Fatos zich.