In gesprek roz

In gesprek met Anna Cohen Stuart, vrijwilliger

Anna Cohen Stuart werkt al een jaar of vijf als coach voor Coach Kees: een project van Vrijwilligerscentrale Arnhem. Voordat Anna gepensioneerd was, was ze ook coach, maar dan in het bedrijfsleven. Nu coacht ze als vrijwilliger mensen die ver van de arbeidsmarkt afstaan.

“Na mijn pensionering ben ik op zoek gegaan naar iets om actief te blijven en om nuttig bezig te zijn. Zo ben ik bij de vrijwilligerscentrale terecht gekomen. Of het nou vrijwillig of betaald is, ik vind het werk nog steeds leuk.”

De mensen die Anna coacht, komen via de vrijwilligerscentrale bij haar terecht. “Dat zijn mensen die langdurig uit het arbeidsproces zijn, vaak een aantal jaren. Bijvoorbeeld doordat ze ziek zijn geworden, lichamelijk of psychisch, of om een andere reden uit het arbeidsproces zijn geraakt. Ze zijn het werken niet meer gewend, weten niet hoe ze moeten solliciteren, hoe het is om een taak te hebben waarbij je bepaalde verantwoordelijkheden hebt, op tijd moet zijn, of er is een andere reden waardoor werken ver van ze afstaat. Onzekerheid kan ook een rol spelen. Ze zijn hun kwaliteiten en capaciteiten vergeten en moeten weer ontdekken waar ze goed in zijn. Of misschien willen of moeten ze een heel andere kant op dan dat ze vroeger in het arbeidsproces deden. Ik help hen om terug te keren naar de arbeidsmarkt, soms met vrijwilligerswerk als opstap.”

Een coachingtraject duurt ongeveer drie maanden. “Het begint altijd met een intake gesprek met iemand van de vrijwilligerscentrale”, geeft Anna aan. “Zij maken de match tussen de coach en degene die gecoacht gaat worden. Dan  kijken we of er een klik is, of wat ik kan bieden aansluit bij wat zij of hij vraagt en of ik er wat mee kan. Het is trouwens nog nooit gebeurd dat een match niet doorging. Dat komt denk ik doordat ze bij de vrijwilligerscentrale heel goed kijken wie er bij welke coach past. Ik heb de afgelopen jaren een stuk of 7 mensen gecoacht. Niet heel veel, maar ik denk dat veel mensen niet weten van het bestaan van dit project. Ik hoop dat dit helpt om Coach Kees wat bekender te maken.”

“De coaching is bepaald niet vrijblijvend. Niet voor degene die ik coach, maar ook niet voor mij. Ik zie het echt als een soort werk. Voor mij is een afspraak net zo belangrijk als een afspraak die ik destijds voor mijn werk had. Ik vind het fantastisch als ik mensen verder kan helpen.”