“Ik praat met mijn taalmaatje over alles en leer heel veel”

Santiago en Reinier over Taalmaatjes

Een taalmaatje helpt een anderstalige bij het leren van de Nederlandse taal.

Santiago en Reinier zien elkaar wekelijks. Meestal fietsen ze samen door Arnhem en praten ze over alles wat ze tegenkomen. Taalmaatje Reinier: “Van oorsprong ben ik leraar, dus ik vind het leuk om dingen uit te leggen, bijvoorbeeld over de Arnhemse parken en de verschillende wijken.” Wekelijks praten ze 1 tot 1,5 uur. Santiago voegt toe: “Het gaat steeds beter met mijn Nederlands. Vooral in het begin was ik na een uur al ontzettend moe van het denken en het zoeken naar woorden.”

Liefde van mijn leven

Santiago: “Ik kom oorspronkelijk uit Ecuador. Jaren geleden kwam de liefde van mijn leven mijn stad binnen wandelen: een echte Nederlandse. De eerste jaren vierden we samen de vakanties, en toen mijn kinderen oud genoeg waren, ben ik bij haar in Arnhem gaan wonen. Ik moest in Ecuador eerst voorbereidende examens doen, voordat ik me in Nederland mocht vestigen. Daarvoor moest ik naar Lima in Peru, omdat Ecuador geen Nederlandse ambassade heeft. Toen ik hier aankwam, heb ik in Nederland ook weer examens moeten doen: lezen, schrijven, grammatica. Maar de taal leer je pas echt door heel veel te praten, daarom ben ik blij met mijn taalmaatje.”

Zelfde interesses

Reinier: “Als taalmaatje zie ik meerdere anderstaligen. Ik vind het enorm leuk om te leren over andere culturen. Bovendien word ik altijd gekoppeld aan iemand met dezelfde interesses. Santiago is advocaat en heeft dezelfde brede interesse als ik. We praten over politiek, economie en de verschillen tussen Ecuador en Nederland. Onlangs zijn we bijvoorbeeld naar het Arnhems Museum geweest, naar een tentoonstelling over Duitse kunst in de oorlog. Ik kon meteen uitleg geven over de Tweede Wereldoorlog.”

Word ook een taalmaatje

Vind jij het leuk om iemand te helpen met de Nederlandse taal en wekelijks een uurtje af te spreken? Wij koppelen je aan iemand met dezelfde interesses en samen doe je iets leuks: wandelen, een kopje koffie drinken of bijvoorbeeld het nieuws bespreken. Reinier: “Je bent geen leraar en geeft dus geen les. Als Santiago steeds dezelfde fout maakt, verbeter ik hem wel, maar het gaat er vooral om dat hij Nederlands oefent en ik hem begrijp.”

Wat vragen we van jou?

Als taalmaatje ben je 1 tot 2 uur per week beschikbaar voor maximaal 1 jaar. Je kunt goed met mensen omgaan en je grenzen bewaken. Je krijgt er ook veel voor terug: een basistraining, ondersteuning van een coördinator en de mogelijkheid om echt het verschil te maken.
Natuurlijk kunnen we je na het jaar weer opnieuw koppelen aan een ‘nieuwe’ anderstalige.

Meer weten?

Kijk op www.rijnstad.nl/taalmaatjes bel 026- 3127700 of mail naar taalmaatjes@rijnstad.nl.