“Bij problemen in de wijk, zie je dat er altijd buurtbewoners opstaan en actief worden”

Opbouwwerker Anne-Roos en buurtbewoners over De Duiventil, buurthuiskamer in het Duifje

Midden in de wijk het Duifje ligt buurthuiskamer de Duiventil waar spelletjesavonden georganiseerd worden en een maandelijkse inloop is met muziek. Maar het is ook een plek waar buurtbewoners samenkomen als er onrust in de wijk is.

Een tijdje terug was er veel overlast in de buurt van jongeren met hun fatbikes. “Bij problemen in de wijk, zie je dat er altijd buurtbewoners opstaan en actief worden,” aldus Anne-Roos van Dam, opbouwwerker in het Duifje. “In dit geval was het een groepje moeders die een soort van buurtwacht hebben opgericht. Zij zijn rond gaan lopen in de wijk en hebben de jongeren aangesproken op hun gedrag. Door actie van de buurtmoeders en in samenwerking met de straatcoaches en de gemeente is de overlast in zo’n 6 weken teruggedrongen.”

Samenhang

De onrust in de buurt heeft voor veel meer samenhang gezorgd. Buurtbewoners hebben een grote eerste buurtbijeenkomst georganiseerd waar ze gebrainstormd hebben en waar allerlei ideeën uit naar voren zijn gekomen. Buurtbewoner Jorine: “Ik was erg geïnspireerd geraakt door de buurtmoeders. Wij hebben zelf invloed over hoe onze eigen kinderen opgroeien. Dat moet in een veilige omgeving zijn waar genoeg te doen is. Als buurtbewoners vergaderen we nu regelmatig en bedenken we initiatieven. Rijnstad en andere organisaties sluiten aan om de ideeën samen met de bewoners georganiseerd te krijgen. Anne-Roos is de grote spil in het geheel.”

Kickbokslessen

Berwick is één van de buurtconciërge in het Duifje: “Wij zorgen dat de buurt schoon en veilig is. Als we mensen tegenkomen die hulp of steun nodig hebben kunnen we ze doorsturen naar het sociale wijkteam of SWOA (Stichting Welzijn Ouderen Arnhem). Ik leerde Anne-Roos vorig jaar kennen. Ze heeft ons gevraagd om ook aan te sluiten bij de eerste buurtbijeenkomst. Anne-Roos koppelde mij aan Jorine en buurtbewoner Vincent en samen organiseren we kickbokslessen voor de kinderen. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor hun weerbaarheid.”

Voedseltuin

Buurtbewoner Henk is betrokken bij de voedseltuin die in de wijk aan het ontstaan is. Henk: “Een moestuin is een heel goed bindmiddel voor de wijk. Op het lijstje staan zo’n 20 buurtbewoners die willen helpen. De gemeente heeft de tuin aangelegd, wij zorgen voor de inrichting en aanplanting. In het midden komt een verhoogde bak waar kruiden in komen. De verhoogde bak is speciaal voor oudere mensen die toch willen helpen. Twee zusjes uit Afghanistan zijn al langs geweest. Ik denk dat we met de tuin ook mensen uit andere culturen kunnen samenbrengen. En van de opbrengsten gaan we samen koken en eten.”

Opbouwwerk

Het opbouwwerk van Rijnstad speelt een belangrijke rol om mensen bij elkaar te brengen en om de buurt sterker te maken. Een sterke wijk waar veel gebeurt, mensen actief zijn en naar elkaar omkijken, zorgt voor tevreden buurtbewoners en dat heeft positief effect op hun gezondheid. Opbouwwerker Anne-Roos kijkt naar de krachten van de buurtbewoners. Legt verbindingen, zorgt ervoor dat de bewoners meebeslissen en zeggenschap krijgen over zaken die hun dagelijks leven beïnvloeden. Ook weet ze welke organisaties ze erbij moet betrekken. In korte tijd is het welzijn in het Duifje flink verbeterd, dat komt door de kracht van de bewoners én de kracht van het opbouwwerk van Rijnstad.