“Het helpt wanneer mensen zich gehoord voelen, dat geeft hoop”
Auke, vrijwilliger Buurtbemiddeling
Met een goed gevoel in je straat wonen, dat wil toch iedereen? Misverstanden tussen buren kunnen voor oplopende spanningen zorgen in een wijk. Buurtbemiddeling is een initiatief van Rijnstad, dat buren ondersteunt bij het uitpraten en oplossen van problemen.
Auke is vrijwilliger bij Buurtbemiddeling Rijnstad. “Via mijn vorige baan in het voortgezet speciaal onderwijs, heb ik de opleiding Mediation gevolgd”, vertelt hij. “Zo kwam ook het werk bij Buurtbemiddeling op mijn pad. In het onderwijs leer ik jongeren hoe je samenleeft en met elkaar omgaat. Als buurtbemiddelaar zie je dat het samenleven tussen buren soms vastloopt. Ik help ze door ze naar elkaars verhaal te laten luisteren en in elkaars schoenen te staan.”
Een luisterend oor
“Bij buurbemiddeling organiseren we gesprekken tussen buren”, zegt Auke. “We helpen mensen om opnieuw in gesprek te komen, wanneer dat is vastgelopen. Ik los zelf geen conflicten op, maar creëer een veilige omgeving waarin we samen op zoek gaan naar hun overeenkomsten. Zo help ik ze om zelf hun problemen op te lossen. Als iemand een melding doet van een probleem, ga ik eerst met een medebuurtbemiddelaar bij diegene thuis langs. Daarvoor moeten mensen zich al kwetsbaar opstellen, om toe te geven dat ze hulp nodig hebben en mij binnen te laten in hun huis. Ze vertellen mij hun kant van het verhaal. Daarna ga ik naar de andere buur voor hun perspectief. Als beide buren willen meewerken, gaan we daarna met z’n drieën op een neutrale plek zitten voor een eindgesprek”.
Auke vult aan “We leven in een snelle, vluchtige maatschappij. Bij de gesprekken als buurtbemiddelaar is het vooral belangrijk dat je echt aanwezig bent en goed luistert. Het helpt al wanneer mensen zich gehoord voelen. Dat geeft hoop.”
Een veilig gevoel
“Wanneer mensen niet samenleven en over elkaar praten met anderen, verspreidt een conflict zich door de wijk”, zegt Auke. “Dat brengt een onveilig gevoel met zich mee. Mensen lopen met een gespannen gevoel van hun voordeur naar hun auto, bang dat ze een boze buur tegenkomen. Als er spanning heerst, kunnen kleine problemen groot gaan voelen. Ik had eens een gesprek met buren die een onenigheid hadden over de bladval van een boom. Die mensen hadden heel verschillende achtergronden en begrepen elkaar niet goed. Voor één van de buren voelde het probleem zo heftig, dat die wilde verhuizen. Door buren weer met elkaar te laten praten, neem je die spanning weg.”
Ondersteuning van Rijnstad
Rijnstad ondersteunt buurtbemiddelaars zoals Auke. “Bij Rijnstad komen de meldingen van de buren als eerste binnen”, vertelt hij. “Zij koppelen mij aan de buren. Ze regelen alle logistieke zaken, zoals een neutrale plek voor het eindgesprek. Als je ergens tegenaan loopt, helpen ze je graag en je krijgt ook trainingen. Ik vind het erg goed geregeld zo.”
Een spiegel
“Ik haal zelf ook veel uit dit werk”, vertelt Auke. “Van elke situatie leer je weer. Het houdt je een spiegel voor, laat je zien hoe je omgaat met jouw omgeving en hoe goed je het eigenlijk hebt. Het is bijzonder als mensen hun kwetsbaarheid tonen, zich openstellen voor mij en voor elkaar”, zegt Auke. “Wanneer we bij een eindgesprek samen aan een tafel zitten en die twee buren elkaar weer vinden, dan stap ik als buurtbemiddelaar naar achteren en ben ik vooral toeschouwer van iets moois.” Na zo’n eindgesprek belt Auke altijd nog even met de buren. “Mensen zijn altijd heel dankbaar. Ze kunnen weer met een veilig gevoel de deur uit.”
Doe mee
Wil jij, net als Auke, ondersteuning bieden bij conflicten tussen buren? Word dan vrijwilliger bij Buurtbemiddeling Rijnstad. Neem telefonisch contact op via 026-3519941 of buurtbemiddeling@rijnstad.nl en geef je op! Zo help jij buurtbewoners in jouw omgeving om met een fijn gevoel samen te leven.