Burgemeester bezoekt ’t Arnhemse Broek

Burgemeester Marcouch op werkbezoek in 't Arnhemse Broek

In ’t Arnhemse Broek zijn volop bewoners actief om activiteiten te organiseren voor anderen. Gericht op ontmoeting of thema’s op de kaart te zetten. Tijd om burgemeester Marcouch kennis te laten maken met een aantal bewonersinitiatieven.

Bingo

De burgemeester begon zijn bezoek met een potje Bingo. Oktober 2023: moeders Miranda, Krista, Melissa en Nency, Miekie en Piena vonden dat er vanuit wijkcentrum de Symfonie te weinig activiteiten voor jonge kinderen georganiseerd werden. Samen met het kinder- en jongerenwerk van Rijnstad zijn ze begonnen met een Halloweenfeest. Nu is er elke maand een disco of andere activiteit, inmiddels voor alle leeftijden. Ze zijn vorig weekend nog met 178 buurtbewoners naar Hellendoorn geweest. En elke maand organiseren ze een Bingo; de kaarten zijn binnen twee dagen vergeven. Tussen de nummers door vertelden de moeders over de samenhang die ontstaan is. Helaas geen prijs voor de burgemeester.

Samen koken

Buurtbewoner Stacey vond dat er veel eenzaamheid in de wijk is. Samen eten is een heel mooi middel om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Ze stapte op de Jumbo af die haar 1000 euro gaf. Een mooi begin. Omdat e

r zoveel verschillende culturen in ’t Broek wonen, wil ze ook met het koken daar rekening mee houden.

Verbuurtsamen

De Verschuurwijk ziet er in de zon heel liefelijk uit met een mooie binnentuin met grote bomen. Maar de huizen hebben achterstallig onderhoud, er is sprake van veel schimmel en er is geen zonwering, waardoor het in de zomer heel heet wordt. Het contact met Volkshuisvesting is inmiddels gelegd en de plannen voor renovatie zijn in overleg gemaakt. Nu is het wachten op de vergunning. De burgemeester bezoekt de modelwoning. Tijdens het bezoek is Volkshuisvesting ook vertegenwoordigd. De acties van de buurtbewoners zorgden ook voor meer samenhang: denk aan de organisatie van een BBQ.

Gashouderkwartier

In deze nieuwe wijk wonen veel jonge gezinnen, veelal niet uit Arnhem afkomstig. Hoe leer je elkaar dan kennen? Een groep moeders heeft de handen in elkaar geslagen en zijn activiteiten voor kinderen en de ouders gaan organiseren. Een zomerfeest en sportactiviteiten. De groeps WhatsApp is een belangrijk bindmiddel. Ze gaan nu nadenken over vergroening van de wijk. De moeders vertellen over auto’s die hard voorbij komen. De burgemeester geeft de tip om kennis te maken met de wijkagent en incidenten sowieso altijd te melden. “Nodig de wijkagent uit voor jullie zomerfeest!”

Statenkwartier

Terug in de Symfonie hebben buurtbewoners van het Statenkwartier heerlijke hapjes gemaakt. Zij organiseren 1x per maand een lunch en 1x in de 3 maanden een warme maaltijd. Toch is het lastig om de mensen uit het Statenkwartier goed te betrekken bij deze activiteiten. Ze vertellen dat de Johan de Witlaan van oudsher een soort van barrière vormt. Daarom pleiten ze voor een eigen buurthuis.

Kinderwerk

Tot slot bezoekt Marcouch het kinderwerk van Rijnstad. In de Symfonie vertellen de kinderen over de activiteiten die ze elke donderdag na school of op woensdagmiddag doen. Onlangs leerden ze alles tijdens een EHBO-les voor kinderen.
De kinder- en jongerenwerkers van Rijnstad vertellen de burgemeester over de activiteiten en de verbindingen die ze leggen met ouders en met de 2 scholen in de buurt.

In 2 uurtjes hebben we de burgemeester veel kunnen laten zien. Het opbouwwerk van Rijnstad ondersteunt de bewonersinitiatieven. Wij brengen initiatieven bij elkaar en waar nodig brengen we bewoners in contact met andere organisaties of de gemeente. En als ze een stevige basis hebben, dan zijn wij op afstand aanwezig.

Bewonersinitiatieven zorgen voor een sterke wijk met tevreden inwoners. En dat draagt bij aan de gezondheid van inwoners.

Burgemeester Marcouch, dank voor uw bezoek en graag tot ziens.