In gesprek roz

In gesprek met Hermien van Setten, Volare

Hermien van Setten werkt als adviseur en trainer voor Volare. Volare is onderdeel van Vrijwilligerscentrale Arnhem en als geheel onderdeel van Rijnstad.

“Volare richt zich op deskundigheidbevordering, persoonlijke ontwikkeling en waardering van alle Arnhemse vrijwilligers en de non-profit organisaties waar vrijwilligers werken. Dat zijn in Arnhem ongeveer 40.000 vrijwilligers en 400 organisaties. Momenteel is het lastig om vrijwilligers te vinden en te binden. Dat heeft te maken met de nawee van corona en de arbeidsmarkt die aangetrokken is. De grootste groep vrijwilligers zie je bij de gepensioneerden. Zij maken ook de meeste uren. Verrassend is dat we toch ook mensen zien, die een gezin hebben en druk zijn, maar toch vrijwilligerswerk willen doen. Vaak voor de kleinere, kortlopende klussen.”

Deskundigheidsbevordering
“Vrijwilligerswerk is uitdagender geworden omdat er steeds meer eisen aan vrijwilligers worden gesteld. Dat vraagt om training en scholing. Dat is het stukje deskundigheidbevordering waar wij vanuit Volare in voorzien. Denk aan trainingen zoals teksten schrijven, Reanimatie en AED gebruik,  maar ook die voor persoonlijke ontwikkeling zoals mindfullness, timemanagement of een betere werk-privé balans. Hierdoor ben je beter toerust om als vrijwilliger je werk te doen.”

Persoonlijke ontwikkeling
“Zelf geef onder andere TMA-trainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Dit is een Talent Motivatie Analyse die inzicht geeft in talenten, kwaliteiten en makkelijk te ontwikkelen competenties. Kortom: Doe waar je goed in bent en wat bij je past, dan heb je het meeste plezier en energie voor wat je doet. Dit bieden we aan vrijwilligers die zoekende zijn naar passend vrijwilligerswerk. Maar afgelopen periode hebben bijvoorbeeld ook zes jongeren die vrijwilligerswerk doen in de wijk Presikhaaf een TMA gedaan. Voor hen was dit aanbod waardering voor het vrijwilligerswerk wat ze doen en de voorbeeldrol die ze vervullen.  Door het vrijwilligerswerk in combinatie met een TMA-analyse kun je je talenten ontdekken en verder ontwikkelen. Dit helpt jongeren bij een gerichte beroepskeuze.”

Waardering
Het afgelopen jaar hebben wij in het kader van waardering en het 50 jarig jubileum van de Vrijwilligerscentrale diverse activiteiten georganiseerd. Vrijwilligers volgden o.a. schilder-, dans- en zangworkshops voor de gezelligheid en om elkaar te ontmoeten. . Daarnaast zoomde de zangdocent in een workshop stemgebruik echt in op het vrijwilligerswerk beter volhouden. Hier kwamen vrijwilligers op af die voor grote groepen werken zoals op een sportveld of museum. Ze leerden hoe ze het beste hun stem konden gebruiken, dat je wel verstaanbaar blijft zonder te schreeuwen en daardoor niet moe thuiskomt.”

Drijfveren
“Wat mij al twaalf jaar drijft, is elke keer weer het aanbod te bedenken, het daarbij inspelen op de actualiteit en de maatwerktrainingen binnen organisaties zo goed mogelijk afstemmen op de specifieke vragen. Zelf ontvang ik regelmatig waardering van de vrijwilligers en organisaties die gebruik maken van onze expertise. Dat soort mailtjes of zelfs kaartjes zijn erg leuk om te ontvangen.  In 2022 haakten we qua actualiteit in op diversiteit en inclusie. We organiseerden themabijeenkomsten voor vrijwilligers en vrijwilligers coördinatoren. We nodigden ze uit voor het theaterprogramma ‘Dames die raken’ gespeeld door twee ervaringsdeskundige dames die geloven in een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. In 2023 gaan we hiermee verder met het organiseren van een bijeenkomst over kansengelijkheid.”

“Vrijwilligerswerk kan je heel veel brengen. Met Volare doe ik daar nog een schepje bovenop. Organisaties kunnen mij alles vragen want ik ga op zoek naar een geschikte trainer. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik ga het regelen. Eén van de mooiste dingen in mijn werk vind ik iemand inzicht geven in zijn eigen talenten. Want als je weet wat je talent is dan kun je daar gebruik van maken en dan heb je meeste plezier in je (vrijwilligers)werk.”