“Vrijwilligerswerk bij Home-Start is iets speciaals, je kan écht het verschil maken”

Daphne over haar vrijwilligerswerk bij Home-Start

Als gezin maak je soms een lastige tijd mee bijvoorbeeld door ziekte, problemen met werk, weinig contact met familie en vrienden of gebrek aan geld. De vrijwilligers van Home-Start sluiten aan in het gezin voor een steuntje in de rug waar nodig. Ze bekijken de gezinssituatie, bieden de gewenste ondersteuning en hulp of gewoon een luisterend oor. Home-Start is er voor ouders met kinderen tot 12 jaar. Rijnstad praat met Daphne, actief bij een Arnhems gezin als vrijwilliger vanuit Home-Start.

“In september ben ik als vrijwilliger gestart bij Home-Start in Arnhem. Sinds november ben ik actief in een Arnhems gezin, bestaande uit moeder en haar tweeling, 2 jongens van 4 jaar. Ik ondersteun het gezin met de opvoeding” aldus vrijwilliger Daphne. Daphne vertelt hoe ze bij Home-Start terecht kwam en wat ze precies voor een gezin betekent: “Ik kende Home-Start al van mijn studie en ik wist wat ze deden. Via een contact bij Rijnstad ben ik Home-Start terecht gekomen. Ik ben zelf gastouder en heb voor veel kinderen, van deze leeftijd, gezorgd. Mijn eigen 3 kinderen zijn inmiddels het huis uit, aan het studeren en zelfs al afgestudeerd. Mijn wens was om echt met een gezin aan de slag te gaan. En dan ben je bij Home-Start aan het goede adres. Zij hebben echt goede vrijwilligersplekken en geven goede begeleiding.”

Hulpvraag vanuit gezin

“De ondersteuning door Home-Start begint altijd met een hulpvraag vanuit een gezin. Het is belangrijk om de gezinssituatie goed te bekijken. Vaak weten ouders wel wat ze moeten doen maar lukt het gewoon niet door de situatie eromheen. Naast het geven van advies en praktische hulp is het ook belangrijk om te benadrukken wat wel goed gaat, dit wordt vaak niet gezien. Afhankelijk van de hulpvraag ben je dan een dagdeel per week bij een gezin, de ene keer iets langer dan de andere keer. En vaak bied je al ondersteuning door er gewoon te zijn.”

Ervaring

Op de vraag of het noodzakelijk is om, als vrijwilliger bij Home-Start, ervaring te hebben met gezinnen, antwoordt Daphne: “Als vrijwilliger voor Home-Start is het wel belangrijk om ervaring hebben met gezinnen en kinderen zodat je echt van toegevoegde waarde kunt zijn voor een gezin. Maar vooral affiniteit met dit soort werk is heel belangrijk. Rijnstad biedt elke vrijwilliger een training aan om de vaardigheden (nog meer) te verbeteren. En er is contact met andere vrijwilligers van Home-Start. Twee keer per jaar komen we samen voor een gezellige aangelegenheid gecombineerd met intervisie. Door het jaar heen hebben vrijwilligers onderling ook wel contact om tips en ervaringen te delen. Mocht je geen ervaring hebben maar wel echt feeling voor het soort werk, neem dan zeker even contact op want dan zijn er wellicht wel mogelijkheden binnen Home-Start.”

Waarom vrijwilligerswerk bij Home-Start?

Ten slot deelt Daphne waarom juist het vrijwilligerswerk bij Home-Start zo mooi is: “Vrijwilligerswerk is iets speciaals. Je doet het vanuit je eigen motivatie, je eigen beweegredenen. Er zit geen financieel doel achter. Je steekt met passie je eigen vrije tijd erin om iets voor een ander te betekenen. Ik heb vaker vrijwilligerswerk gedaan maar het vrijwilligerswerk bij Home-Start geeft mij én voldoening én ik leer er erg veel van voor mijn studie. Als je passie bij het helpen en ondersteunen van gezinnen ligt en je ze graag helpt de kracht te vinden om het weer zelf aan te kunnen, dan is Home-Start de perfecte plek voor jou!”

Spreekt het verhaal van Daphne jou aan en wil je ook als vrijwilliger bij Home-Start aan de slag? Neem dan contact op met Esther van Rijswijk, telefoonnummer 06-21 63 07 52 of e-mail E.Rijswijk@rijnstad.nl.