“Mijn dochter maakte flinke stappen vooruit”

Elfide, over haar ervaring met Spel aan Huis

“Mijn dochtertje Aichalynn had een achterstand, vooral op het gebied van taal. Via het consultatiebureau ben ik in contact gekomen met Spel aan Huis van Rijnstad. Begeleider Merit is zo’n 4 maanden elke week bij ons geweest om met Aichalynn te spelen. Ik zag Aichalynn groeien.”

Alleenstaande moeder Elfide woont samen met haar dochtertje van 3 jaar in Presikhaaf. “Mijn dochter heeft heel lang niet gepraat en ze werd heel snel boos. Gelukkig kwam ik in contact met Spel aan Huis. Elke week kwam Merit met een grote tas met spelletjes bij Aichalynn. Aichalynn vond het geweldig. Elke woensdagmiddag stond ze bij het raam te wachten totdat Merit uit de bus stapte.”

Samen spelen

Bij Spel aan Huis komen getrainde HBO-studenten bij kinderen van 1,5 tot en met 6 jaar thuis om te spelen. Een kind dat speelt ontwikkelt zich beter, krijgt meer zelfvertrouwen en kan zich beter concentreren. Bovendien kan de ouder ook vragen stellen en wordt betrokken bij het spelen.

Ander speelgoed

Elfide: “Elke week had Merit ander speelgoed bij zich. Ze ging met mijn dochter samen bouwen, tekenen, boekjes lezen. Ik merkte dat mijn dochtertje flinke stappen vooruit maakte. Aichalynn herkende de woordjes en die moest ze ook herhalen.”

Omgaan met emoties

“Merit was er ook voor mij”, vervolgt Elfide.” Mijn belangrijkste vraag aan haar was hoe ik Aichalynn beter kon leren om met emoties om te gaan. Merit heeft me zo goed geholpen. Ze had 3 kaartjes gemaakt met: boos, blij, verdrietig. Omdat Aichalynn toen nog niet kon praten, kon ze wel aan de hand van de plaatjes vertellen over haar emoties. Ik heb echt goed geleerd om op een andere manier met mijn dochter om te gaan.”

Zonder te oordelen

“Als je moeder wordt, betekent dat niet dat je zomaar alles weet over het opvoeden van je kind. Je krijgt er geen les in”, aldus Elfide. “Bovendien wordt er heel snel met de vinger gewezen als je een hulpvraag hebt. Merit werkt zonder te oordelen. Ze was ook altijd heel voorzichtig met het geven van advies. Ik zou Spel aan Huis zeker bij iedereen aanbevelen. Je kind leert zoveel! En bovendien is er ook veel steun voor de moeder.”

Meer informatie

Wil je weten of Spel aan Huis ook iets voor jou is? Bel met de coördinatoren Esther van Rijswijk of Sanne van der Lubben 06 – 34 888 408 of mail naar spelaanhuis@rijnstad.nl.