“Mensen hebben soms geen idee welke regelingen er zijn en waar ze mogelijk gebruik van kunnen maken”

Ernst Zegers en Jeffrey de Waal over Rijnstad Goed Geregeld Arnhem

“Mensen hebben soms geen idee welke regelingen er zijn en waar ze mogelijk gebruik van kunnen maken”. Aan het woord is Ernst Zegers, sociaal werker bij Rijnstad Goed Geregeld Arnhem. “En daarom zijn wij er. In bijna alle wijken van Arnhem en in Lingewaard organiseren we inloopspreekuren waar mensen terecht kunnen voor gratis advies en hulp bij geld- en regelzaken en bij juridische vragen.”

Ernst: ‘Onlangs kwam Maria bij mij op het spreekuur. Zij is een alleenstaande moeder met een van zoon 16 jaar en werkt 22 uur per week. Ze verdient elke maand 1253 euro. Maria merkt dat de laatste tijd alles steeds duurder wordt. Het is steeds lastiger om de boodschappen en rekeningen te kunnen betalen.’ Tijdens de afspraak keek Ernst samen met Maria naar de regelingen waar ze recht op heeft. Ernst: “Zo heb meteen samen met Maria de kwijtschelding voor de Waterschapsbelasting aangevraagd. Ook hebben we de individuele inkomenstoeslag geregeld. Verder heb ik voor haar en haar zoon de Gelrepas aangevraagd. Met deze pas krijgen zij allerlei kortingen in Arnhem. Het voelt heel goed om mensen te helpen en hun financiële zorgen te verlichten.”

Financiële check

Jeffrey de Waal, collega van Ernst, vult aan: “Zijn er grote veranderingen in het leven; een scheiding, het verlies van je baan, of het overlijden van je partner, dan maken we een aparte afspraak. Zulke grote veranderingen zijn immers meteen van invloed op je financiën. Samen met de inwoner zet ik de inkomsten en uitgaven op een rijtje en geef ik gericht advies.”

Ontwikkelingen

Steeds meer mensen doen een beroep op Rijnstad. Dat komt onder meer door de toegenomen armoede door de hoge inflatie, energiekosten en woonlasten. Daarnaast zien we steeds meer mensen die problemen hebben met digitalisering, met de Nederlandse taal of ze zijn laaggeletterd.

Meer weten?

Rijnstad geeft zowel in Arnhem als in Lingewaard gratis advies en hulp aan inwoners over financiën en sociaal juridische zaken. Meer informatie is te vinden op de website van Goed Geregeld Arnhem. Direct contact opnemen kan natuurlijk ook.

Woon je in Lingewaard en heb je een vraag over geld- en regelzaken? Neem dan contact op mijn Rijnstad Lingewaard door een e-mail te sturen naar shvlingewaard@rijnstad.nl.