“Met behulp van Home-Start ben ik sterker en positiever geworden”

Elise, over haar ervaring met Home-Start

Ze bekijken de gezinssituatie, bieden de gewenste ondersteuning en hulp of gewoon een luisterend oor. Home-Start is er voor ouders met kinderen tot 12 jaar. Rijnstad praat met Elise uit Arnhem, moeder van een tweeling van 4 jaar. Elise vertelt hoe ze bij Home-Start is gekomen en wat Home-Start voor haar betekent. “Als alleenstaande moeder is het best zwaar en vermoeiend met een tweeling van 4 jaar. In november 2022 kwam ik via via in contact met Home-Start. Met de hulp van Daphne heb ik mijn leven weer meer op de rit, ” aldus Elise, 35 jaar en wonend in Arnhem. Home-Start bood Elise wat zij op dat moment nodig had; iemand om mee te sparren en te praten. Elise vertelt dat haar specifieke hulpvraag voor Home-Start vooral ondersteuning bij opvoeding van de kinderen was. “De jongens bereikten bijna de leeftijd van 4 jaar en waren mij volop aan het testen en uitproberen. Ik zat in een diep dal en was er niet goed aan toe. Ik had echt behoefte aan iemand die mij tips kon geven, hoe ga je om met een drukke tweeling van 4 jaar?” Homestart bracht Elise in contact met vrijwilliger Daphne.

Steuntje in de rug

“Er was direct een klik met Daphne”, aldus Elise, “Ze heeft ook veel affiniteit en ervaring met kinderen in de leeftijd van mijn jongens. Daphne is nu vanaf november bij mij. Zowel ik als de kinderen kijken er echt naar uit als ze komt. Het is heel fijn om een steuntje in de rug te hebben. Daphne is heel erg meegegroeid met ons gezin. Ze heeft de gezinssituatie eerst vanaf de zijlijn bekeken en vervolgens hebben we samen besproken wat anders kan, waar behoefte aan is. En zo doe ik dat nu ook, de situatie rustig bekijken en zien wat beter kan. Daphne weet heel veel over de verschillende manieren van opvoeden en wist heel goed welke stijl bij ons past.”

Home-Start maakt het leven net wat makkelijker

Elise vertelt: “Er is een duidelijk verschil, een grote verbetering, sinds Daphne er is. Wat hulp en iemand om mee te praten. Niet alleen met de opvoeding maar ook in het dagelijks leven. Het leven is net wat makkelijker met deze hulp. We maken ook leuke uitstapjes en dat doet de jongens zichtbaar goed. Wat ik ook nodig had, was af en toe wat tijd voor mezelf om de dingen op een rijtje te zetten. Daphne speelt daar altijd heel natuurlijk op in door even met de kinderen te gaan voetballen of fietsen zodat ik bijvoorbeeld een wasje kan draaien of wat kan opruimen. Er zijn zoveel dingen waarbij ze mij helpt en ondersteunt. Zelfs als ik even mijn hart moet luchten, is Daphne er om mee te praten. Hoe los te laten en te zorgen dat mijn kinderen er niks van merken. Dan ben ik zo blij dat ze er is. Ze benadert mij gewoon als mens, ik waardeer haar hulp enorm en we hebben ook echt een band samen.”

Zelfstandig door met het leven

Na een dik half jaar is Elise sterk genoeg om de draad weer zelf, samen met haar mooie gezin, op te pakken. Ze glimlacht en zegt: “Ja, met de hulp van de vrijwilliger van Home-Start ben ik uit mijn dal geklommen. Ik ben sterker en positiever. Natuurlijk niet elke dag maar mijn leven is nu zoveel beter dan het was. En dan komt het lastige moment, om iemand weer los te laten iemand waar je zo vertrouwd mee bent. Maar ik kan weer verder, samen met mijn kids, en met al haar goede adviezen en tips. We houden zeker contact!”

Heeft jouw gezin ook behoefte aan ondersteuning door Home-Start? Neem dan contact op met Esther van Rijswijk, telefoonnummer 06-21 63 07 52 of e-mail homestart@rijnstad.nl.