Taalmaatjes

“Ik ben er trots op dat onze coördinatoren denken in mogelijkheden en niet in beperkingen”, zegt Esther Aleksandrova, manager Sociaal Werk bij Rijnstad. “Dat heeft geresulteerd in ruim 50 koppels die in 2021 met elkaar aan de slag zijn gegaan. Dankzij zorgvuldige intakes, waarbij we vragen naar gezamenlijke interesses en naar de hulpvraag die iemand heeft, zijn we erin geslaagd om goede matches te maken. Uit de evaluaties blijkt dat zowel het taalmaatje als de anderstalige enthousiast is over het contact dat ze met elkaar hebben.”

Een greep uit de reacties.

Wat vinden de anderstaligen ervan?
“Ik ben heel tevreden. Ik kan nu een beetje Nederlands spreken, bijvoorbeeld op de markt en bij de huisarts.”

“Ik vind dat mijn taalmaatje behulpzaam en aardig is. Ze probeert altijd om tijd voor mij te vinden.”

“Ik vind het erg fijn dat er taalmaatjes zijn. Ze zijn heel behulpzaam voor buitenlandse mensen die de Nederlandse cultuur en taal proberen te leren, zoals ik. Ik heb het aan mijn vrienden aanbevolen en nu hebben zij ook een taalvriend. Hartelijk bedankt!”

Wat vinden de taalmaatjes ervan?
“Ik heb het getroffen met mijn anderstalige. We hebben fijn contact en wisselen allebei onze taal uit. Nederlands leren staat voorop, maar ik krijg ook wat (Braziliaans) Portugees mee. De belangstelling voor elkaars moedertaal is erg leuk.”

“Ik vind het contact leuk! We spreken over verschillende onderwerpen en ik leer mijn anderstalige steeds iets beter kennen.”

“Mijn anderstalige is heel leergierig en pakt ‘instructies’ goed op. Ik ben tevreden over dat ik kan helpen met de verschillende vragen die zij heeft. En ik vind het heel fijn dat ze zelf met vragen komt.”

“Ik vind het boeiend om te zien hoe een anderstalige haar best doet om Nederlands te leren. Het is interessant om kennis op te doen van een ander land met een andere cultuur. Het verrijkt je leven als je uit je eigen bubbel stapt.”

Al jaren succesvol
‘Taalmaatjes’ is al vele jaren een succesvol project van Rijnstad/Vrijwilligerscentrale Arnhem. Het aantal aanmeldingen is onverminderd groot en ook de bereidheid om als taalmaatje aan de slag te gaan, blijft hoog. Daar zijn we blij mee. En vooral voor anderstaligen die onze moeilijk taal moeten leren, is hulp van een taalmaatje heel prettig. Juist omdat de nadruk ligt op het spreken van de taal, leert een anderstalige op een natuurlijke manier de Nederlandse taal beter te begrijpen en toe te passen. Dat je daarnaast leert van elkaars cultuur en ontdekt dat je helemaal niet zoveel van elkaar verschilt, maakt het werk als taalmaatje een mooie ontdekkingstocht waar je als vrijwilliger zelf ook nog iets van opsteekt!