Home-Start zoekt vrijwilligers voor gezinnen

Home-Start zoekt vrijwilligers voor gezinnen 7 maart 2017 - NIEUWS - Als Home-Start vrijwilliger bied je ondersteuning aan gezinnen in Arnhem die dat nodig hebben. Je komt in contact met ouders en kinderen en met andere gewoonten en culturen. Ouders geven zelf aan welke ondersteuningsvraag ze hebben. Deze kan zeer uitlopend zijn, zoals hulp bij overbelasting, moeilijkheden met kinderen of weinig sociale contacten. Als vrijwilliger ga je wekelijks bij ‘jouw’ gezin op bezoek.

Wat doet Home-Start?
Home-Start, in Arnhem uitgevoerd door Rijnstad, is een programma dat door middel van getrainde vrijwilligers ondersteuning, praktische hulp en vriendschap biedt aan ouders met jonge kinderen tot zeven jaar oud. De gezinnen geven zelf aan op welke gebieden zij steun wensen: hun vragen staan centraal. Home-Start voorkomt dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige langdurige problemen. Dit kan door het zelfvertrouwen van ouders te vergroten en hun sociale relaties te versterken.

De training
Home-Start vrijwilliger word je niet zomaar. Je moet een luisterend oor kunnen bieden, opvoedervaring, een reflecterend vermogen en empathisch vermogen hebben, maar zeker ook humor en een positieve instelling.  Tijdens de (verplichte) voorbereidingscursus van vijf dagdelen leer je hoe je volgens Home-Start te werk gaat en bereid je je voor op het geven van ondersteuning, praktische hulp en vriendschappelijk contact aan (een) ouder(s) met één of meer jonge kinderen. In een afrondend gesprek bespreek je hoe de cursus is gegaan en maak je afspraken over jouw inzetbaarheid in een gezin.

Aan de slag
Samen met de coördinator kijk je naar welk gezin er bij je past en vervolgens zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Als jij en het gezin een klik hebben, dan kun je aan de slag. Na maximaal een jaar stopt het vrijwilligerswerk in dit gezin en kun je kennismaken met een nieuw gezin. Je ontvangt professionele begeleiding van de coördinator die bovendien regelmatig interessante themabijeenkomsten organiseert, waardoor je steeds verder kunt groeien in je werk. Tijdens de terugkombijeenkomsten wissel je ervaringen uit met de andere vrijwilligers. Zo kun je van elkaar leren.

Aanmelden
Wil jij als vrijwilliger iets betekenen voor een van de Home-Start gezinnen in Arnhem? Kijk dan voor meer informatie op www.home-start.nl en meld je direct aan. Je kunt ook contact opnemen met de coördinator van Home-Start: Sakine Akdag via 06-15217964 of s.akdag@rijnstad.nl

Meer nieuwsberichten